Drayton Valley Community Connection Centre

Drayton Valley, Alberta

While with KENNEDY Architecture, Planning, Interior Design, Visual Communications
Role: Principal-in-Charge & Project Design

The concept and schematic design for this community facility was an engaging process in collaboration with the Drayton Valley Family and Community Support Services (FCSS) and Alberta Rural Development Network.

The design approach to this project has been to create a series of public and private program responses organized in such a way that they create a well proportioned building that exudes an inviting, convivial and community sense of place and well being. The goal is to create a Community Hub as an open public venue for a range of integrated and multipurpose functions and community support services.

This project consists of a ‘best case scenario’ selected set of planning strategies for the overall Site Plan, Optional Expansion plan, Ground Floor Community Space plan, and 2nd and 3rd Housing and Hostel Floor Plans, based upon modular pre-fabricated building components. A number of planning options were developed and vetted to arrive at the ‘best case scenario’.

Two options of the potential ‘Look & Feel’ of this facility were developed. Both options are based on character and material elements found in the local rural region and context with the overall ambition to provide an Architectural response that is timeless and enduring, connects to the locale, and is also of it’s time and will endure into the future as an iconic representation of a community facility within the town of Drayton Valley.

Precedent images were researched to provide the client and stakeholder group with reference qualities of potential for the community spaces, like the ground floor cafe, arrival and street entrance qualities and roof top garden space. 

The site plan, and a series of massing studies explore the potential for a future expansion space which would provide a unit mix of additional hostel units. Both a 2 storey and 3 story option were studied, and it was determined that the optimum expansion space would be a maximum of 2 storey’s which would be of a low enough scale that it would not detrimentally impact the main building or shared exterior amenity spaces and micro climates.

The project is of a scale and area size that it is conducive for integrated Net Zero sustainability initiatives which would be of benefit for the long term life cycle of the facility. This would include opportunities for roof top solar collection, and site run-off retention for landscaping.

Overall, the general design approach has been to maximize efficiency and multi-purpose planning strategies for the building, economy of initial capital cost and maintenance requirements over time, married with the highest degree of livability, comfort and accessibility.

 
ResidentialVaughan Hoy